Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

Дејан Богосављев - Енергија је свуда око нас

Енергија је свуда око нас

Једноставан је начин природе: она постоји, а све остало постоји у њој. Она је сцена, сви остали су глумци. Глумци представљају сцену својим покретима и речима, али је не одређују. Сцена је идеја, а глумци су сликари, она одређује саму себе, шта се у њој налази и шта ће из не произићи, глумци су само посредници између ње и публике. Тако би требало да буде, без мешања сликара, јер идеја је савршена, сликар није, она се испољава у својој замисли, која је савршена, а свака примеса сликара, која поседује мане, би нарушавала ту равнотежу, односно хомогеност, самим тим и њено испољавање. Како је природа одредила сцену и шта је та сликарска примеса која је променила сцену за све глумце и која их наводи на безбројне импровизације које, за узврат, захтевају додатна прилагођавања и из којих неизбежно произилазе додатне импровизације?

Очито не можемо непосредно разговарати са природом да бисмо је разумели, Геа је одавно отишла тамо где је ниједан човек не може пратити, дакле, како можемо знати који су покрети дозвољени, који прихватљиви, а који оштро забрањени? Уколико је неко изгубљен, најлогичнији поступак би био питати неког за правац, али, разуме се, уколико та особа зна правац. Како можемо знати ко у овој представи зна покрете? Једноставно, тражимо интерпретаторе који не уносе своје примесе. Која ли је то примеса, коју смо ми тако себично уметнули у природни ток? Та примеса је људски разум.

Разум раздваја човека од животиње, он људе чини људима. Он је дар који нам је широм отворио очи, али нам је зачепио уши. За разлику од осталих учесника, човек нема повез преко очију и зато не зависи од датих упутстава, не ризикује пад са бине уколико имрповизује. Та изненадна самосталност и контрола даје човеку осећај надмоћи и више га не занима замисао представе, сада је то његова представа. Разум, наравно, није суштински лош, али је склон грешкама, док природа није, јер да јесте, не би је било. Она је независна и постоји, дакле савршена је, разум није независан, дакле није ни савршен. Неспособан је да ствара ни из чега, али је више него спретан у усавршавању и преобликовању.

Бића која немају разум, немају чиме да се воде сем датим упутствима. Ограничена су, али је све унутар те границе дозвољено и не доводи до непредвидљивих последица. Дакле, које су то границе које не прелазе? Једноставно је, као и природа: колико узму од природне заједнице, толико и врате. У природи влада утилитаризам, прихватљиво је само оно што непосредно, или посредно, доприноси природној заједници. Тачније, прихватљиво је све оно што не штети заједници. Човек може плесати свој сопствени плес, али не сме ометати туђи. Оно што он не схвата јесте да то није његова представа, и ако буде сувише ометао цео призор, редитељ ће га једноставно избацити. Ми не можемо без природе, али она, и те како, може без нас. Он мисли да је задатак спасити планету, али он заправо њу не треба да спаси, није она у опасности, треба да спаси себе, јер он јесте. Водама није потребно да их човек пије, али њему јесте. Ваздуху није потребно да га човек удише, али њему јесте.

Није ли решење очигледно? Јесте, и сви га знају. Уместо горива који загађује ваздух и воде треба да се користи оно које не шкоди никоме, уместо уништавања шума треба да користи земљу око њих, уместо масовног убијања треба оставити животињнски свет да се стара о себи. Ово су опште позната решења и могу се лако применити, али зашто се то не дешава? Јер, као што је речено, човек је оглувео колико је провидео. Потребно је подићи свест, али ослањати се на оно што је њему најбитније: он сам.

 

Расо разума, способна за целокупно уништење планете, врховна сило у васељени, застани, проразмисли. Бити моћнији не значи бити мудрији. Није вођа онај који може све да контролише, вођа је онај који може своје да одржи кроз све векове. Створена си да би и ти стварала, а не уништавала. Није срамота бити подређен некоме или нечему, срамота је ометати све око себе због неке замишљене урођене заслуге за место Бога. Ако су ти сметали тирани који су ти одузимали слободу и рушили ти све што си направила и заслужила, зашто и ти то радиш? Тирани су били свргнути са власти која им никада ни није правично припадала, а тако ћеш и ти завршити ако се не пробудиш пре него што буде касно. Расо људи, будите људи и према онима који то нису.

Дејан Богосављев, IV3

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 41 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1067684