Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

Nikola Tepavac izumitelj

 

 

Arhiva » Vesti » Kurir 18.05.2012

Ovo je Teslin naslednik

Nikola Tepavac (17), jedan od desetoro najboljih mladih naučnika Srbije, pravi robote za prenos eksploziva u garaži

Kurir petak, 18. maj 2012.

KIKINDA - Genijalac!

Kada nije u školi, jednog od desetoro najboljih mladih naučnika Srbije možete pronaći u garaži. Iako ni izbliza ne izgleda kao moderne laboratorije NASA, Nikola Tepavac (17) iz Kikinde u njoj je konstruisao zlatnim medaljama ovenčane robote. Na Smotri tehničkog stvaralaštva iz robotike i interfejs tehnologije, koja je proteklog vikenda održana u Zrenjaninu, njegov robot „Valdi 1” mehaničkom rukom je pokupio zlatnu medalju.

- Kao i svi prethodni roboti, i „Valdi 1” je napravljen od recikliranog materijala - PVC cevi za vodoinstalacije i lanaca za bicikle. Dobro su mi poslužili aluminijumski delovi sa trotineta, poluge sa kombajna i motori sa brisača „stojadina”. Škola je kupila motor od satelitske antene, koji ga pokreće. Mehaničkom rukom može da hvata i prenosi opasne ili eksplozivne materije. Otporan je na radijaciju, a ima i kameru za noćno snimanje - objašnjava vunderkind za robote.

Kaže da su roditelji odlučili da mu daju ime Nikola po naučniku Tesli.

- Kao da su predosetili da ću se baviti naukom. Moj pradeda je poreklom iz Like, iz sela u kom je rođen najveći srpski genije Nikola Tesla. Ko zna, možda je on neki moj dalji rođak - kaže Nikola.

Dok su druga deca odrastala uz crtaće, Nikola je gutao Diskaveri čenel i naučnofantastične filmove.

- Pretprošle godine napravio sam mehaničku „terminatorsku „ ruku, sa kojom sam osvojio treće mesto na međunarodnoj smotri robotike Interfest - kaže Nikola, i napominje da bi nakon gimnazije nastavio školovanje u Institutu za tehnologiju u Bostonu.

- Tamo se stiče znanje koji omogućuje rad u NASA. Najveći problem u ostvarenju moje životne želje biće novac - priznaje Nikola.

zoom Pradeda mi potiče iz sela u kom je rođen Tesla

Pravi robota za Mars

- Ubeđen sam da bi „Valdi 1” bez problema mogao da se kreće površinom Marsa, kao što to čine NASA roboti „Oportjuniti” i „Spiritum”. Naravno, oni su mnogo većih dimenzija. Zato će moj sledeći poduhvat biti potpuno automatizovani „rover” nosivosti 300 kilograma. Ko zna, možda će i on jednog dana krstariti Marsom - planira Nikola.

 

 

 

 

 

Nikolina robotska ruka

 

Nikola Tepavac, učenik drugog razreda informatičkog smera autor je robotske ruke... Ovim projektom osvojio je treće mesto na takmičenju.

Robo-int invent

12.03.2010. u Kulturnom centru grada Zrenjanina održana je Prva smotra robotike i interfejs tehnologije. Na ovoj smotri i Kikinda je imala svog predstavnika. Učenik prvog razreda infoprmatičkog smera Gimnazije „Dušan Vasiljev“ NIKOLA TEPAVAC predstavio je svoj izum, Simulator pokreta ruke. Simulator pokreta ruke simulira osnovne pokrete čovečije ruke, savijanje u laktu, sakupljanje u šaku, savijanje svakog prsta pojedinačno. Kreiran je od elemenata prisutnih u svakom domu, šipke za zavese, lanac od bicikla i slično. Praktičnu prezentaciju pratio je odgovarajući video zapis. Nikolin izum je bio veoma zapažen na smotri, privukao je veliki broj znatiželjnika svih uzrasta.

Pošto je smotra imala i takmičarski karakter dodeljene su i nagrade, Nikolin izum je osvojio treće mesto. Učenik je nagrađen knjigom Milutina Milankovića, uz preporuku članova žirija da nastavi sa istraživačkim radom, jer je veliki potencijal.

U pratnji učenika bila su tri profesora računarske grupe predmeta Gimnazije „Dušan Vasiljev“.

 

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 41 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1093935