Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole

Дубравка Војводић и Снежана Замуровић - Симпозијум у Темишвару

МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ 
„НАСТАВА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ НА МЕЂУНАРОДНИМ КООРДИНАТАМА“

В.  Секција за професоре српског језика и књижевности

4. Примери добре праксе у настави

Прилог: Корелацијски приступ обради наставне јединице „Рани јади“ Данила Киша са елементима индивидуализоване наставеПитање да ли ће савремени ученик пре посегнути за књигом или за рачунаром не треба посебно истраживати. Сви знамо одговор. Зато је право питање: како привући ученика да се прихвати књиге тј. како  превазићи „кризу читања“?

Према истраживању спроведеном 2010. године, које је реализовао потпредседник Друштва за српски језик и књижевност Србије и наставник методике Филолошког факултета у Београду др Вељко Брборић, дошло се до података да је 65% ученика првог разреда прочитало лектиру "Рани јади" Данила Киша. Истраживање је обухватило ученике Земунске и Пожаревачке гимназије, као и гимназија "Свети Сава" у Београду, "Исидора Секулић" у Новом Саду и "Бора Станковић" у Нишу. (извор: - Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

У односу на друге лектире овај проценат је на завидном нивоу, каже статистика. Међутим, логика каже да 35 процената ученика гимназија неће имати у рукама врхунска дела Данила Киша или неког другог писца. То значи да и даље интензивно треба радити на развијању потребе за читањем у средњ
oшколском узрасту.

У циљу изналажења метода и приближавања садржаја лектире ученицима на језик који  би им био близак и разумљив, професори два наизглед потпуно различита наставна предмета Рачунарство и информатика и Српски језик и књижевност покушали су да успоставе корелацију повезујући садржаје романа изузетне лепоте Рани јади" са визуелном пројекцијом утисака и сазнања у медију који је њима  близак.

Тако је настао спој онога што је ученицима „сморно, досадно и неразумљиво“- књига у којој се ништа не дешава  и онога што им је блиско,  „забавно“ и што „воле“ - рачунари.


Поред овог, спољашњег подстицаја, постојао је и подстицај унутрашње природе и њега је наметнула мозаичка  структура дела. Будући фрагментарно и дефабуларизовано, са елементима структуре повезаним по асоцијативном принципу, дело је погодно да му се приђе из сегмената, из перспективе појединачних прича и преко захтева који су наизглед мали. Сугерисањем да се дубоки смисао поједине приче може досегнути само у контексту целине и да његово пуно значење зависи од светла која на њу пројектују остале приче, ученици су наведени да прочитају роман у целини како би испунили све захтеве истраживачких задатака. За успешно решавање последњег корака („Визуализуј“) упућени су на подршку професора информатике.

Визуелна пројекција реализована је кроз програме који се баве рачунарском графиком: Paint, Photoshop, CorelDraw. Настава рачунарства и информатике у гимназији обухвата широк дијапазон области. Преко хардвера и софтвера, оперативних система, програма за сликање и цртање, програмирања, програма за рад са табелама, класичног програмирања, Веб дизајна и база података стиже се до основних знања која би требало да има један свршени гимназијалац.

Већина научника слаже се да постоје две врсте људског деловања: рутинско које подразумева извођење једноставних операција за које нису потребне посебне способности и креативно које подразумева постојање талента и натпросечних способности. Рачунар је, генерално гледано, направљен како би преузео од човека рутинске послове и оставио му више простора за креативан рад. Сведоци смо да је ова првобитна улога рачунара и даље присутна, али истовремено дошло је до нове димензије његове примене, а то је његова употреба као средства за забаву. Огроман број корисника у рачунару види искључиво средство за играње игара, комуникацију са окружењем и сл.

Наставници покушавају да ученицима приближе рачунарски свет као средство за креативно изражавање, проналазећи нове и мотивишуће димензије примене рачунара, мање или више успешно. Реализација наставе комбинацијом вербално - текстуалне и илустративно - демонстративне методе довела је до значајних помака у размишљању ученика. Ученици су „приморани" да кроз визуелне представе на најбољи начин представе лични доживљај прочитаног садржаја  и то кроз стваралачки приступ. Професори нису имали за циљ уметничку димензију радова нити су очекивали ремек
- дела сликарске технике, мада ни то није изостало, већ је нагласак стављен на однос боја, линија и изабраних мотива којима се приказује  атмосфера појединих  прича. Дозвољена је и слобода обраде готових фотографија, пошто део ученика има отпор према цртању као таквом, сматрајући себе недовољно способним
. Oсновна идеја је унапређивање способности ученика за изражавање, најпре кроз вербалну комуникацију и увежбавање јавног наступа (кораци 1 – 4), а затим кроз боју и линију, као слику, представу лика, догађаја, предела из романа.

 

Током припремне фазе ученици су постављали изузетна питања, консултовали се међусобно и са професорима тако да је име великог писца одјекивало школским ходницима и учионицама и са сигурношћу можемо рећи да је Данило Киш био најпопуларнији писац претходне школске године.

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 42 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1067085