Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Zivot škole


Prikaz knjige „Informatički azbučnik“

U avgustu 2008. godine izašlo je iz štampe autorsko izdanje knjige „Informatički azbučnik“ autora mr Snežane Zamurović i spec. Ljubomira Zamurovića. Ovaj svojevrsni udžbenik nastao je kao rezultat dugogodišnjeg predavačkog rada dva profesora informatike Kikindske gimnazije. Knjiga se sastoji od pet celina, i dodatka namenjenog onima koji žele da znaju više. Sadržaji su raspoređeni na 159 strana u koje je inkorporiran veliki broj ilustracija. U okviru pojedinih celina dat je skup vežbi koje omogućuju čitaocima proveru usvojenih sadržaja. Na kraju je navedena literatura, kako štampana, tako i elektronska, i zahvalnica Prijateljima knjige – onima koji su omogućili da knjiga ugleda svetlost dana, to su: Kikindske novine, novinsko – izdavačko društvo, Kikinda DOO, Saša Mančić и аутори.

Recenziju je izvršila prof. dr Ivana Berković redovni profesor Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, a ISBN broj knjige je: 978-86-911537-0-0.

Informatika je naučna oblast koju je prosto nemoguće sagledati odjednom u potpunosti. Počev od hardvera, hardverskih komponenata, koje mogu same za sebe predstavljati ogromno polje istraživanja, preko softvera, operativnih sistema, programa za rad sa tabelama, programa za crtanje, kroz rad sa bazama podataka, multimedijalnim proizvodima, računarskim mrežama i Internetom, pa do programiranja - koje predstavlja opet priču za sebe.

Imajući u vidu sve nabrojane činjenice autori su pristupili izradi udžbenika, u želji da se mnoštvo pojmova, puteva i načina rada pojednostavi i uprosti u meri u kojoj je to moguće, a da se pritom ne izgubi na kvalitetu, i ne zanemare elementi koji su od suštinskog značaja. Udžbenik se ne može tretirati kao tutorijal - vodič za rad, kratak kurs u kome se korisnik navodi da odabere određeni taster bez objašnjenja šta taster predstavlja, i kakav je efekat njegovog izbora. Pažljivim izborom tekstova, rasporedom tematskih oblasti od lakšeg ka težem, iskristalisala se knjiga, koju je moguće koristiti kako za učenje osnovnih elemenata iz sveta računarstva i informatike, tako i za proširenje već postojećih znanja. Oni sadržaji koje učenici lakše prihvataju i razumeju zauzeli su manji, za razliku od kompleksnijih kojima je dat veći prostor.

Postoji veliki broj kvalitetne literature koja se bavi sličnim, ako ne i istim oblastima istraživanja, međutim svaka knjiga poseduje neki lični autorov pečat, i svoju publiku. „Informatički azbučnik“ u većoj meri prati Plan i program predmeta računarstvo i informatika za prvi razred Gimnazije. Školske 2008/2009. godine Gimnazija „Dušan Vasiljev“ u Kikindi upisala je prvo odeljenje oglednog informatičkog smera. Autori – predavači u oglednom odeljenju poklonili su svakom učeniku po jedan primerak svoje knjige, u želji da učenicima olakšaju prve korake u srednjoj školi. Sledeće školske godine udžbenike je dobila nova generacija informatičara, darodavci su bili odeljenski starešina Kolaković Nada prof. Informatike i autori knjige.

 


 

 

 
Свети Јован Шангајски
Anketa
Zašto volim GIMNAZIJU:
 
Ko je na vezi !
Imamo 13 gostiju na mreži
Statistika
Broj pregleda članka : 1067657